Kako bolje započeti akademsku godinu, nego prisjećanjem na ljeto! Ne na plaže i more, već na ljeto kao priliku za učenjem (no ipak s malo morskog ugođaja). Upravo to je opis edukativne ljetne škole studenata dentalne medicine EDSA Summer Camp kojoj smo ponosni pokrovitelj već treću godinu za redom. Kako su se Cute kute uklopile u ovu priču zdravog osmijeha pročitajte u razgovoru sa studentom Ivanom Špeharom, jednim od marljivih organizatora ovog kampa i predstavnika Udruge studenata dentalne medicine Hrvatske.

Iz jesenskog Zagreba kada gledamo fotografije iz sunčanog Dubrovnika, ne možemo si dočarati što sve stoji iza organizacije kampa, kako uskladiti studente iz različitih dijelova Europe te, najvažnije, kako ih uz zamamne dubrovačke plaže motivirati da sudjeluju na radionicama?

Cilj kampa je promicanje hrvatske udruge studenata, dodatna edukacija i naravno dobra zabava. Pripreme za ovogodišnji kamp su počele još u prosincu 2017. Mi studenti organiziramo sve: od tema i sadržaja radionica, logističke organizacije smještaja, potrage za sponzorima i sl... Tako da imamo puno posla oko toga.  Na sreću, u organizaciji, osim mene sudjeluje još troje kolega. To su: Martina Alvir, Marija Cigić i Tin Crnić, a naravno cijeli se događaj održava pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu.

Ovog kolovoza u Dubrovniku ste održali već deveti po redu kamp, a motivacija studenata je sve veća. Čime se bavite u kampu i kako motivirate kolege?

Svaki dan se održavaju radionice s različitim stručnim temama, kao što su: forenzična stomatologija, oralna higijena, 3D dizajn i dječja stomatologija. Osim toga, tijekom trajanja kampa organizirali smo i turu po prekrasnim Dubrovačkim zidinama, uzbudljivu vožnju kajacima, ali i tematske partye svaku večer.

     

Vjerojatno ono što je najvrednije kod ovog spoja znanja i zabave, su poznanstva koja stječete sa studentima iz cijele Hrvatske, ali i Europe. Kakvo šaroliko društvo okupljate?

Na kampu je ove godine ukupno sudjelovalo 36 studenata! To su naši kolege studenti sa Stomatološkog fakulteta u Zagreb i  studenti studija dentalne medicine pri Medicinskom fakultetu u Rijeci. Na kamp se svake godine prijavljuje sve više studenata, a dolaze nam i studenti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Finske, Italije, Makedonije, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Turske.

   

Znanje i zabava očito su dva glavna sastojka za uspjeh ovog kampa, a mi tu vidimo i poveznicu s Cute kutama i baš zbog toga iznova svake godine podržavamo vaš trud i rad! Kakvi su dojmovi studenata na Cute kute koje dobe kao poklon?

Studenti obožavaju Cute! Najdraže im je što donirane kute mogu ponijeti sa sobom kao uspomenu na kamp. Ono što je još bolje je da imamo zajedničku grupu na whatsappu kako bismo ostali povezani i često nam šalju slike iz svojih zemalja u Cute kutama.